Vulling voor tand of kies
Het vullen van een tand of kies zorgt ervoor dat je weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Wanneer jij een gaatje hebt of een gedeelte van jouw tand of kies afbreekt, kunnen wij een vulling plaatsen. Ook bestaande vullingen kunnen wij in onze tandartspraktijk vervangen. Bijvoorbeeld als er in, op of rondom de vulling een breuk zit.
Wat gebeurt er tijdens het plaatsen van een vulling?
Zodra je een warme of koude drank drinkt en direct pijn ervaart, heb je mogelijk een gaatje in jouw tand, kies of in een al bestaande vulling. Door het plaatsen van een (nieuwe) vulling kunnen wij gaatjes in jouw gebit opvullen en (ergere) klachten voorkomen. De preventieassistentes van Heeldemond Tandartsen zijn opgeleid om alle voorbereidende werkzaamheden voor onze tandartsen uit te voeren. Zij zullen, na een duidelijke uitleg over de vulbehandeling, ervoor zorgen dat jouw tand of kies goed schoon is gemaakt. Ook zorgen zij ervoor dat de eventuele oude vulling is verwijderd. Jouw tandarts zal zich vervolgens concentreren op het maken van een mooie vulling.
Vulmateriaal
Al eeuwenlang wordt amalgaam gebruikt voor het vullen van tanden en kiezen. Amalgaam is zilverkleurig en bestaat uit een combinatie van kwik, zilver, tin, koper en nog een aantal andere materialen. Ondanks dat deze materialen samen erg slijtvast zijn, kiezen wij heel bewust voor een ander soort vulling. Het gebruik van onze kwalitatieve witte vulling maakt dat wij beter, zorgvuldiger en netter kunnen werken.
Vervangen van oud vulmateriaal
Wij treffen speciale voorzorgmaatregelen bij het verwijderen van oude amalgaamvullingen. Standaard wordt er in onze tandartspraktijken gebruik gemaakt van een isolatielapje dat voorkomt dat er amalgaamslijpsel in jouw mond komt tijdens het uitboren van een oude amalgaamvulling. Daarnaast werken wij met een Clean-up. Dit is een speciale afzuiger die direct rondom het element door een vacuümwerking het amalgaamslijpsel wegzuigt. Het amalgaam wordt verwijderd met een speciale boor die de vulling zo min mogelijk vergruist.
Verdoving
Het plaatsen van een vulling kan spannend en soms wat pijnlijk zijn. Wij vinden het belangrijk dat de vulbehandeling zo prettig mogelijk bij jou wordt uitgevoerd. Daarom is het bij iedere vulbehandeling mogelijk om een verdoving te laten plaatsen. In overleg stemmen onze preventieassistentes graag met jou af of jij hier gebruik van wilt maken. Wanneer je voor een verdoving kiest zal jouw tandarts de verdoving plaatsen.
Verdoving bij kinderen
Het plaatsen van een vulling bij kinderen vergt aandacht, geduld en maatwerk. Speciaal daarvoor plannen wij voorafgaand aan de vulbehandeling graag een wenafspraak in voor jouw kind. Tijdens deze afspraak leggen we duidelijk uit wat jullie kunnen verwachten. Ook beantwoorden we al jullie vragen en bespreken we of jouw kind gebruik wil maken van een verdoving. Voor kinderen maken wij gebruik van een voorverdoving in de vorm van een speciale verdoofspray met een fruitig smaakje.
Wat kost het vullen van een gaatje?
Het vullen van een gaatje valt onder behandelcode V (Vullingen). De exacte kosten voor de vulling van een tand of kies kunnen verschillen door de grootte en hoeveelheid van het materiaal dat wij nodig hebben.
Het plaatsen van een vulling is niet standaard opgenomen in jouw basis zorgverzekering. Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten worden (een deel van) de kosten vergoed. Indien gewenst werken wij voorafgaand aan de vulbehandeling graag een begroting voor jou uit.
Heb je vragen over het vullen van tanden en kiezen?
Stel ze gerust. Wij informeren je graag.