Wortelkanaalbehandeling van kies of tand
Ontstoken tandweefsel geneest niet uit zichzelf. Daarom is een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling nodig wanneer een tand of kies ontstoken raakt. Je merkt dit wanneer warm of koud eten of drinken gevoeligheid in jouw gebit veroorzaakt. Ook een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontstoken tandzenuw. Wanneer een oude wortelkanaalbehandeling voldoet maar een tand of kies een nieuwe behandeling nodig heeft, noemen wij dat een revisie.
Wat kun je verwachten tijdens een wortelkanaalbehandeling?
Zodra de ontsteking door jouw tandarts is vastgesteld, maken we een röntgenfoto om te kijken hoe de wortels lopen. Ook plaatst onze preventieassistente alvast een verdoving. Vervolgens zal jouw tandarts een rubberen lapje over de aangrenzende tanden en kiezen leggen. Dit zorgt ervoor dat alleen de tand of kies waar de wortelkanaalbehandeling nodig is ‘bloot’ ligt. Zo beschermen we de rest van jouw gebit voor eventuele vrijgekomen bacteriën.
Voor een wortelkanaalbehandeling maken we twee afspraken in onze tandartspraktijk. Tijdens de eerste afspraak boort jouw tandarts de kies of tand open. Met een vijltje haalt hij de ontsteking en zenuw weg. Dat gebeurt met een microscoop voor een zo zorgvuldig mogelijke behandeling. Vervolgens zorgt de tandarts voor een grondige spoeling van jouw tand of kies.
Tijdens de tweede afspraak vullen wij de lege zenuwkanalen op met bioceramische sealer en Guttapercha. Dit is een vulkern van natuurlijk materiaal. Wij kiezen bewust voor dit product omdat hier geen gifstoffen in zitten. Hierna vullen wij jouw tand of kies. Tussentijds plaatsen we een tijdelijke vulling, zodat er geen bacteriën in de tand of kies kunnen komen. Na afloop van een wortelkanaalbehandeling kun je enkele dagen last hebben van napijn. Wanneer dit meerdere dagen aanhoudt of als de pijn erg heftig is, kun je altijd contact met ons opnemen.
Verdoving
Een wortelkanaalbehandeling kan pijnlijk zijn. Wij vinden het belangrijk dat al onze behandelingen zo prettig mogelijk bij jou worden uitgevoerd. Daarom is een verdoving bij een wortelkanaalbehandeling gebruikelijk.
Wat kost een wortelkanaalbehandeling?
Een wortelkanaalbehandeling of revisie valt onder behandelcode E (Wortelkanaalbehandelingen). De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het aantal ontstoken kanalen van de tand of kies. Ook is de moeilijkheid van de behandeling van invloed op de uiteindelijke begroting.
Een wortelkanaalbehandeling of revisie is niet standaard opgenomen in jouw basis zorgverzekering. Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten worden (een deel van) de kosten vergoed.
Heb je vragen over een wortelkanaalbehandeling?
Stel ze gerust. Wij informeren je graag.