Wat is gebitsslijtage?
Naarmate je ouder wordt krijg je te maken met gebitsslijtage. De een alleen wat heftiger of sneller dan een ander. Vanuit onze tandartspraktijken in Zwolle en Wijhe helpen wij jou om (verdere) slijtage te voorkomen.
Oorzaken van gebitsslijtage
Gebitsslijtage ontstaat vooral door wrijving, zoals tandknarsen of kauwen, nagelbijten of door zuur voedsel of drank dat het tandweefsel aantast (tanderosie). Het afslijten van tanden of kiezen kan nadelige gevolgen hebben voor jouw gebit. Door het steeds verder ontbreken van de beschermende glazuurlaag kunnen jouw tanden en kiezen gevoeliger worden. Wanneer de slijtage al vergevorderd is, kan bovendien zelfs kiespijn ontstaan door een ontsteking of afsterving van de zenuw.
Wat gebeurt er bij gebitsslijtage?
Wanneer jouw tandarts tijdens een periodieke controle buitengewoon gebitsslijtage constateert, onderzoekt hij of zij tegelijkertijd het risico voor jouw gebit. Om verdere slijtage te voorkomen geven wij jou graag meer informatie over alle mogelijke oorzaken en gevolgen van gebitsslijtage. Samen bespreken we jouw eventuele risico’s in de toekomst, adviezen voor het voorkomen van gebitsslijtage en jouw poetsgewoontes.
Om verdere gebitsslijtage te voorkomen maken wij gebruik van moderne technieken en apparatuur zoals de T-scan voor de diagnose, analyse en behandeling. Daarnaast gebruiken wij de Trios Scanner voor het ontwerp van een splint- of knarsbitje op maat. Dit knarsbitje hoef je veelal alleen ’s nachts te dragen om jouw tanden kiezen te beschermen tegen het tandknarsen.
Gebitsslijtage herstellen
Al het verloren tandweefsel kan tijdens een restauratieve behandeling worden hersteld. Het herstellen van jouw gebit is maatwerk, waarvoor onze tandartsen en mondhygiënisten onderling nauw samenwerken. Zij maken hiervoor gebruik van restauratiemateriaal dat direct kan worden geplaatst. Na plaatsing zal jouw tandarts tijdens iedere periodieke controle de gebitsslijtage in de gaten houden. Indien meer specialistische zorg nodig is, verwijzen wij jou door naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde in Zwolle.
Verdoving
Een behandeling voor gebitsslijtage kan soms wat pijnlijk zijn. Wij vinden het belangrijk dat al onze behandelingen zo prettig mogelijk bij jou worden uitgevoerd. Daarom is een verdoving altijd mogelijk. In overleg stemmen onze preventieassistentes graag met jou af of jij hier gebruik van wilt maken.
Kosten voor herstellen gebitsslijtage
De kosten voor het gehele traject zijn afhankelijk van de omvang van de behandeling. Voorafgaand aan de behandeling werken wij daarom altijd een begroting voor jou uit.
Het voorkomen of herstellen van gebitsslijtage is niet standaard opgenomen in jouw basis zorgverzekering. Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten worden (een deel van) de kosten vergoed.
Heb je vragen over gebitsslijtage?
Stel ze gerust. Wij informeren je graag.