Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel die door de tandarts in jouw kaakbot wordt vastgezet. Een implantaat ziet er uit als een kleine schroef en is gemaakt van titanium of zirkonium. Met behulp van een implantaat kan een kroon, brug of kunstgebit in jouw gebit bevestigd worden.
Wanneer heb ik een implantaat nodig?
Als je één of meerdere tanden of kiezen mist, kunnen wij een implantaat plaatsen. Een implantaat vormt de basis om de ruimte in jouw gebit op te vullen met een kroon, brug of (gedeeltelijk) kunstgebit. Dat lijkt misschien niet direct een belangrijke behandeling, maar is het wel. Een implantaat voorkomt scheefgroei van de omliggende tanden en kiezen. Bovendien speelt voor veel van onze patiënten ook esthetische tandheelkunde hierin een grote rol.
Naar de tandarts voor implantaten
Om een implantaat in jouw gebit te kunnen plaatsen heeft onze interne implantoloog voldoende kaakbot nodig. Om zeker te weten dat dit in jouw gebit aanwezig is, start hij/zij met een tandheelkundig onderzoek. Naast een visuele inspectie maken wij gebruik van 3D röntgenfoto’s. Zodra wij alle benodigde informatie hebben verzameld en jouw gebit geschikt lijkt voor een implantaat, kunnen we starten met de behandeling. Bij een meer complexe situatie kunnen wij jou voor het plaatsen van een implantaat doorverwijzen naar de kaakchirurg.
Voordat een implantaat geplaatst wordt is het belangrijk dat we de eventuele nog aanwezige tand of kies trekken. Zo zorgen we ervoor dat we de tandwortel verwijderen. Om de daardoor ontstane wond goed te laten herstellen wachten we vervolgens zo’n drie maanden. Zodra de wond genezen is (gemiddeld na vier tot zes maanden, afhankelijk van jouw gebitssituatie) kan het implantaat worden geplaatst. Binnen twee tot zes maanden hecht het implantaat zich in jouw kaakbot, waarna de kroon, brug of het (gedeeltelijke) kunstgebit geplaatst kan worden.
Verdoving
Het plaatsen van een implantaat kan pijnlijk zijn. Wij vinden het belangrijk dat al onze behandelingen zo prettig mogelijk bij jou worden uitgevoerd. Daarom is bij het plaatsen van een implantaat een verdoving standaard opgenomen in onze werkwijze.
Implantaat na plaatsing goed onderhouden
Een goede voorbereiding is het halve werk, die uitspraak ken je vast. In onze behandelingen voeren wij dit dagelijks door. Maar wist je dat het net zo belangrijk is om een implantaat na plaatsing goed te onderhouden? Bij een slechte mondhygiëne kan jouw implantaat gaan ontsteken of nog erger: kun je jouw implantaat verliezen. Om dat te voorkomen adviseren wij je om tandenstokers, ragers en/of flosdraad te gebruiken. Onze preventieassistentes en mondhygiëniste leggen je graag uit hoe je jouw implantaat het beste schoon kunt houden. Ook adviseren wij over extra’s vitamines ter bevordering van een goed herstel.
Wat zijn de kosten van een implantaat?
De verdoving voor en het plaatsen en de constructie van een implantaat vallen onder behandelcode J (Implantaten). De kosten voor het gehele traject zijn afhankelijk van de omvang van de behandeling. Denk daarbij aan de eventuele voorbehandeling, het benodigde materiaal, het aantal (controle) afspraken en de inzet van het tandtechnische lab. Voorafgaand aan het plaatsen van een implantaat werken wij daarom altijd een begroting voor jou uit.
Het plaatsen van een implantaat is niet standaard opgenomen in jouw basis zorgverzekering. Wel gelden er een aantal uitzonderlijke situaties waarbij implantaten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten worden (een deel van) de kosten vergoed. Onze implantoloog vertelt je er graag meer over.
Heb je vragen over een implantaat?
Stel ze gerust. Wij informeren je graag.