Een kroon of brug bij de tandarts laten plaatsen
Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor jouw tanden en kiezen. Wanneer één van jouw tanden of kiezen al vaker is gevuld of niet (meer) gevuld kan worden, kunnen wij een kroon plaatsen. Mis jij jouw tand of kies volledig? Dan plaatsen wij een brug of implantaat in jouw gebit. Een brug vult de lege ruimte van jouw tand of kies op. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer aangrenzende tanden of kiezen.
Naar de tandarts voor een kroon
Een kroon zorgt ervoor dat de basis van jouw tand of kies behouden blijft. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt, zoals porselein of ander keramisch materiaal. Bij het plaatsen van een kroon wordt er een kunsttand als kapje over jouw eigen tand of kies gezet. Welk materiaal voor jouw gebit geschikt is, is afhankelijk van de plek waar de kroon geplaatst wordt. Om een kroon te kunnen plaatsen kan het zijn dat er eerst een vulling of wortelkanaalbehandeling nodig is. Vervolgens zal jouw tandarts de tand of kies waar het om gaat afslijpen, om ruimte te maken voor de kroon.
Zodra dat klaar is, starten we met het opmeten van de kroon. Hiervoor gebruiken wij bij Heeldemond Tandartsen een digitale 3D scanner. Deze scan is nauwkeurig, comfortabel en geeft snel resultaat. De digitale 3D scan is een milieubewuste vervanger van de eerdere afdruklepel waarin de gebitsafdruk ‘gehapt’ werd. Bovendien heeft de scan alle aandacht voor de juiste vorm en kleur, waardoor de kroon er zo natuurlijk mogelijk uit zal zien.
De resultaten van deze scan sturen wij door naar het tandtechnisch lab. Terwijl zij jouw kroon maken, plaatst jouw tandarts een (tijdelijke) noodkroon op de tand of kies om deze te beschermen. Zodra jouw kroon klaar is maken we een afspraak om in onze tandartspraktijk de kroon te passen. Pas als alles goed lijkt zullen wij de kroon definitief vastzetten in jouw gebit.
Wat is een brug?
Een brug maakt het mogelijk om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele, zwevende kroon die aan aangrenzende tanden of kiezen wordt vastgemaakt. Een brug helpt je niet alleen om beter te kunnen kauwen, maar beschermt ook eventuele scheefgroei in jouw gebit. Net als kronen kunnen ook bruggen worden gemaakt van metaal of porselein.
Voor het plaatsen van een brug kan het zijn dat er eerst een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling nodig is. Vervolgens zal de tandarts – net als bij een kroon – eerst de tand of kies afslijpen. Hierna zullen wij met behulp van onze digitale 3D scanner de juiste vorm en kleur bepalen. Alle benodigde gegevens sturen wij vervolgens door naar het tandtechnische lab. Voordat we de definitieve brug plaatsen zal er een (tijdelijke) noodbrug geplaatst worden, ter bescherming van jouw tand of kies.
Kroon of brug goed onderhouden
Een kroon of brug blijft, afhankelijk van de gezondheid van jouw gebit, vele jaren in jouw gebit zitten. Om jouw kroon of brug zo goed mogelijk te beschermen is een goede mondhygiëne erg belangrijk. Vooral het tandvlees en de rand rondom de kroon of brug is een kwetsbare plek in jouw mond. Het is belangrijk het gebied rondom de kroon of brug zorgvuldig te poetsen met een zachte tandenborstel. Daarnaast adviseren wij je om tandenstokers, ragers en/of flosdraad te gebruiken. Onze preventieassistentes leggen je graag uit hoe je jouw kroon of brug het beste schoon kunt houden.
Verdoving
Het plaatsen van een kroon of brug kan spannend en soms wat pijnlijk zijn. Wij vinden het belangrijk dat al onze behandelingen zo prettig mogelijk bij jou worden uitgevoerd. Daarom is bij het plaatsen van een kroon of brug een verdoving mogelijk. In overleg stemmen onze preventieassistentes graag met jou af of jij hier gebruik van wilt maken. Wanneer je voor een verdoving kiest zal jouw tandarts de verdoving plaatsen.
Wat kost een kroon of brug bij de tandarts?
Het plaatsen van een kroon of brug valt onder behandelcode R (Kronen en bruggen). De kosten voor de volledige behandeling zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan de eventuele voorbehandeling, het benodigde materiaal en de inzet van het tandtechnische lab. Om deze reden werken wij voorafgaand aan de plaatsing van een kroon of brug altijd een begroting voor jou uit.
Het plaatsen van een kroon of brug is niet standaard opgenomen in jouw basis zorgverzekering. Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten worden (een deel van) de kosten vergoed.
Heb je vragen over het plaatsen van kronen of bruggen?
Stel ze gerust. Wij informeren je graag.