Kunstgebit prothese
Naast de tandheelkundige behandelingen voor al jouw tanden en kiezen hebben wij bij Heeldemond Tandartsen ook een tandprotheticus in huis. Een tandprotheticus kan een kunstgebit aanmeten en op maat voor jou maken. Hiervoor onderzoekt hij/zij jouw mond om alle afmetingen voor de gebitprothese te verzamelen. Zodra het kunstgebit klaar is, kan deze in jouw boven- en/of onderkaak worden bevestigd.
Tanden en kiezen trekken voor kunstgebit
Wanneer je een aantal tanden of kiezen kwijt ben geraakt, wordt soms gedacht aan het plaatsen van een kunstgebit. Ook jouw tandarts kan adviseren om een gebitsprothese te laten maken. Dat hoeft niet direct voor een volledige boven- of onderkaak. Een gebitsprothese is namelijk al beschikbaar voor een aantal tanden of kiezen (partiële prothese). Het trekken van gezonde tanden en kiezen voor het plaatsen van een volledig kunstgebit is daarmee verleden tijd.
Wat kan ik verwachten bij het plaatsen van een kunstgebit?
Het plaatsen van een kunstgebit kan op twee verschillende momenten: ter vervanging van een eerder kunstgebit of wanneer je overstapt van jouw eigen gebit naar een kunstgebit. Onze aanpak verschilt erg van de situatie die voor jou van toepassing is.
Voor het vervangen van een eerder kunstgebit hanteren wij de klassieke aanpak: happen, meten en plaatsen. Wanneer jij nog geen kunstgebit hebt gehad, starten wij met het maken van een afdruk van jouw gebit. Met de resultaten van deze afdruk kan onze tandprotheticus een proefprothese maken. Zodra de proefprothese klaar is maken we een afspraak om te ontdekken hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. Als de proefprothese door jouzelf en de tandprotheticus is goedgekeurd, zal je deze prothese minimaal een half jaar dragen. In deze periode verandert er namelijk van alles in jouw kaak. Pas na minimaal een half jaar wordt er een definitieve prothese geplaatst. Jouw tandarts zal dan, nadat eventuele tanden of kiezen getrokken zijn, de (partiële) prothese in jouw gebit plaatsen. Een paar weken na de plaatsing maken we nog eens een afspraak in onze tandartspraktijk voor een controle. Samen met jouw tandarts en onze tandprotheticus kun jij dan beoordelen hoe jouw definitieve kunstgebit bevalt.
Kunstgebit onderhouden
Kunstmatig of niet, het is belangrijk jouw gebit goed schoon te houden en te verzorgen. Onze preventieassistentes geven je graag meer informatie en tips om jouw gebit en prothese goed te onderhouden.
Vlak na de plaatsing van de prothese kan jouw gebit pijnlijk aanvoelen. Toch is het erg belangrijk om de prothese in te houden, zodat jouw gebit er aan kan leren wennen. Wanneer er pijn- of drukpunten ontstaan adviseren we je om een afspraak te maken, zodat ons team dit kan verhelpen.
Wat kost een kunstgebit?
De kosten voor een (partiële) prothese vallen onder behandelcode P (Kunstgebitten). Ieder kunstgebit is uniek, waardoor wij geen standaard kostenpost kunnen benoemen. Om een goede prijsindicatie af te geven werken wij graag een begroting voor jou uit. Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten worden (een deel van) de kosten vergoed.
Heb je vragen over een kunstgebit of prothese?
Stel ze gerust. Wij informeren je graag.